DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Jak rozeznat válec typu Jawa 05 od Jawa 20/21/23

 

Oba typy válců vypadají na první pohled skoro stejně. Oba typy mají litinovou vložku zalisovanou v hliníkovém obalu.

 

Zásadní rozdíl je v provedení kanálů. Podíváme se tedy jak oba válce snadno a bezpečně rozeznat.

Pro začátek si podle následujících obrázků vyrobíme dvě papírové měrky o šířce 15mm a 19mm, které nám rozeznání válců výrazně usnadní. 

Tyto měrku nám poslouží k určení šířky přepouštěcích kanálů, což je nejzasadnější rozdíl mezi oběma provedeními.  Pro začátečníka totiž mohou na první pohled vypadat přepouštěcí kanály skoro stejné, zvláště když nemáte možnost reálného porovnání obou typů. První obrázek je Jawa 05 na druhém pak novější provedení Jawa 20/21/23.

 

 

 

 

 

    

    Pokud použijeme naše připravené měrky rozdíl je znát na první pohled. Měrku stačí vložit do válce a přitisknout celou plochou na stěnu vložky.

Válec typu Jawa 05 na prvním obrázku má přibližně šířku 15mm. Pokud měrku 15mm vložíme do válce novějšího provedení Jawa 20/21/23 je na první pohled vidět, že je kanál výrazně větší. Jak je vidět na třetím obrázku s měrkou o šířce 19mm. Šířky nemusí být díky výrobním tolerancím zcela přesné, ale jako orientační měření nám tento způsob postačí.

 

Další možností je přeměření horní hrany výfukového kanálu. Jawa 05 má hranu 30,5mm od horní hrany válce. U typu Jawa 20/21/23 je tento rozměr 29,5mm. Toto měření je ovšem pouze orientační, protože velmi často lze narazit na válce, které již někdo "pošlechtil" pilníkem, případně díky výrobním nepřesnostem hliníkového odlitku nemusí být měření příliš přesné.


 

Rozdíl mezi hlavou válců pro Jawa 05 a Jawa 20/21/23

Tak jako jsou rozdílné válce u obou provedení motoru, jsou různé i hlavy válců. Tento rozdíl však snadno odhalíme již na první pohled. Hlava pro typ Jawa 05 má tvar spalovacího prostoru kulového tvaru. Hlava válce pro typ Jawa 20/21/23 má uvnitř spalovacho prostoru nálitek čímž vytváří spalovací prostor ve tvaru ledviny.